Bakterije rodu Camylobacter je leta 1886 Theoder Escherich izoliral iz blata dojenčka, kasneje pa so bile spoznane za pomembne povzročitelje bolezni, ki se prenašajo s hrano. Najbolj znan predstavnik rodu je Campylobacter jejuni. To je majhna bakterija, ki s prostim očesom ni vidna, lahko pa jo opazujemo pod mikroskopom. Campylobacter jejuni je spiralno zavita palčka, na enem ali obeh koncih ima poseben izrastek, ki ga imenujemo flagela. Flagela omogoča spiralno gibanje bakterije. Campylobacter jejuni za rast potrebuje ustrezna hranila, temperaturo med 37 °C in 42 °C in mikroaerofilno atmosfero. Pravimo mu mikroaerofilen organizem, kar pomeni, da ne raste na zraku, ampak v atmosferi, ki vsebuje samo 5 % kisika. To je približno 4x manj kisika, kot pa ga potrebujemo ljudje. V naravi najdemo bakterije kampilobakter v številnih živalih, npr: piščanci, govedo, ovce, svinje, psi in mački.
Ljudje se najpogosteje okužimo z bakterijo preko zaužitja premalo toplotno obdelanega perutninskega mesa. Ob nastanku bolezni nas muči diareja, bolečine v trebuhu, slabost, bruhanje. Okužbi se lahko izognemo, če se držimo naslednjih načel:
- skrbimo za umivanje rok pred, med in po delu
- pred delom počistimo vse površine, s katerimi bo živilo prišlo v stik
- preprečimo navzkrižno onesnaženje živil preko kuhinjskih pripomočkov
- meso in druga surova živila ustrezno toplotno obdelamo.
Naredi sam!
V domači kuhinji lahko narediš enostaven poskus, s katerim boš demonstriral navzkrižno onesnaženje živil.
Potrebuješ:
- desko
- nož
- vileda gobico
- rdečo barvo (za živila, lahko tudi rdečo tempero)
- živila, ki jih najdeš doma: npr. jabolko, kumara,,…
Vileda gobico pobarvaš z rdečo barvo in ti predstavlja meso. Na desko za rezanje postaviš jabolko, kumaro in vileda gobico in pričneš z rezanjem. Večkrat prerežeš naključno vsa živila.
Kje vse se na koncu nahaja rdeča barva? Kako bi se moral lotiti dela, da bi rdeča barva ostala samo na vileda gobici?